Slovinskí hokejisti oslavujú historický úspech, splnil sa im sen

10.02.2013 Celý región

Ľubľana 9. februára (TASR) - Slovinskí hokejoví reprezentanti sa tešia z historického úspechu. Zverenci trénera Matjaža Kopitara v piatok večer s predstihom vyhrali F-skupinu kvalifikácie ZOH 2014 a prvýkrát v dejinách si vybojovali postup na prestížny olympijský turnaj.

V základnej A-skupine pritom narazia aj na Slovákov, ktorí si zabezpečili účasť v Soči na základe umiestnenia v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) po MS 2012. Kvarteto dopĺňajú Rusko a USA.

"Splnil sa jeden veľký sen," uviedol pre agentúru STA slovinský reprezentant Mitja Robar. "Všetci snívali o tomto momente. Nielen my hráči, ale aj fanúšikovia. Je to zaslúžený úspech. Hrali sme pre všetkých, napravili sme svoje chyby a pracovali tvrdo ako nikdy predtým."

Slovinci si postup zabezpečili piatkovým víťazstvom 2:1 nad Dánskom, po ktorom je jasné, že im už žiaden z konkurentov nemôže zobrať prvenstvo v skupine. Druhé Bielorusko či tretie Dánsko by ich síce ešte mohli v tabuľke bodovo dostihnúť, no v prospech hráčov spod Triglavu hovoria lepšie vzájomné zápasy.

"Spravili sme len to, čo sme sľúbili pred turnajom. Nehrali sme iba pre seba, ale pre celé Slovinsko. Dali sme do hry všetko a úspech sa dostavil," tešil sa brankár Robert Kristan.

Reprezentantom maličkej alpskej krajiny zagratuloval k historickému úspechu aj minister športu Žiga Turk, ktorý je nadšený z výkonov slovinských športovcov. Podľa jeho slov hokejisti nadviazali na úspech hádzanárov, ktorí na majstrovstvách sveta v Španielsku obsadili štvrté miesto.

Zloženie základných skupín hokejového turnaja na ZOH 2014:

A-skupina: Rusko (1.), Slovensko (6.), USA (7.), Slovinsko (18.)
B-skupina: Fínsko (2.), Kanada (5.), Nórsko (8.), kvalifikant 2
C-skupina: Česko (3.), Švédsko (4.), Švajčiarsko (9.), kvalifikant 1
 

Vyberte región